KNMI, een schat aan kennis online ontsloten

Scroll down

Bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) staat betrouwbaarheid van informatie voorop. Toegankelijkheid en performance waren de uitgangspunten bij het volledig herzien van het UX design.

In 25 jaar tijd is er een schat aan informatie opgebouwd en ontsloten via de website. Mangrove optimaliseerde het ontwerp zodat bezoekers optimaal ondersteund worden bij hun specifieke informatiebehoefte in dit uitgebreide aanbod.

user experience design

De website van het KNMI biedt, naast waarschuwingen voor extreem weer, ook het rijke aanbod van kennis over het weer en klimaat voor een breed scala aan doelgroepen.

Het KNMI was ooit een van de eerste overheidspartijen met een eigen website: echte pioniers dus. In 25 jaar tijd is er een schat aan informatie opgebouwd en ontsloten via ontwerp uit 1996(!). Mangrove verzorgde het nieuwe ontwerp en realiseerde een overzichtelijke en solide website waarin relevant verkeer direct wordt geleid naar dieperliggende op het doelgroepsegment afgestemde informatie. 

Bij weeralarms bezoeken vele miljoenen unieke bezoekers de site.

KNMI

Online kenniscentrum

Het online kenniscentrum van het kNMI dat voorheen op de achtergrond een rol speelde en vooral onderzoekers bediende, is nu een toegankelijk populair wetenschappelijk platform. Het concrete resultaat is dat er meer en relevant verkeer naar informatie op dieperliggende pagina’s wordt geleidt. Achtergrondinformatie over aardbevingen, uitleg over klimaatverandering en onderzoek over windsnelheden is beschikbaar en opgedeeld in verschillende categorieën en content niveaus.

Webrichtlijnen & performance

Voor overheidssites gelden speciale webrichtlijnen én moet je voldoen aan de Rijkshuisstijl. Beiden zijn toegepast om zo de herkenbaarheid en toegankelijkheid van de Rijksoverheid te vergroten. 

Bij een weeralarm trekt de site van het KNMI vele miljoenen page-views per uur. Met zo veel bezoekers die tegelijkertijd informatie opvragen, krijgt de server het flink te verduren. Er zijn verschillende voorzieningen getroffen om de performance te optimaliseren, zodat zelfs tijdens een weeralarm iedereen de weersinformatie kan raadplegen.

Meer resultaat uit digitale middelen?